Як світові процеси впливають на колористику. “Революційний червоний” – новий тренд?

8-10-2017

Як світові процеси впливають на колористику. Революційний червоний   новий тренд? 70fb4e9e896d2632e1c5733d7f682589
Millenial pink — димчастий відтінок рожевого і головний колір 2016 — початку 2017 року. Народжений у надрах блогів на Tumblr, він настільки швидко поширився по світу моди, що встиг набриднути всім в рекордні терміни. Acne відкрив рожевий бутік, Nike запустив рожеву колекцію, журналу Fantastic Man поставив його фоном на свою весняну обкладинку, а Starbucks зробив з нього фрапучино (що ж ще). Нарешті, Pantone охрестив цей відтінок «Рожевим Кварцом та офіційним кольором 2016 року.

Рожевий — непростий колір, обтяжений певними гендерними ассоцияциями. Сьогодні рожевий придбав ще і соціально-політичне забарвлення. Одержимість димчасто-рожевими речами стала нагадувати торік хіпі-манію 1960-х — ті ж меседжі миру, любові та гендерної рівності, ті ж пізнавані колірні гами. Однак, як і у випадку з хіпі-культурою, рожевий чекала сумна доля, а саме — комерціалізація. Тисячі компаній побачили в хайповом кольорі золоту жилу і стали випускати все більш і більш дорогі товари (кульмінацією цієї ланцюгової реакції став, звичайно ж, вихід рожевого айфона).
Як світові процеси впливають на колористику. Революційний червоний   новий тренд? b04c192ad631763d4819ff07ab6892ab

Бутік Acne, журналу Fantastic Man, Nike

Так що ж прийде цьому тренду на зміну? У більшості фахівців вже є готова відповідь, і це те, що вже прийнято називати «революційним червоним». Кричущий колір пожежних машин, крові і червоних троянд повертається з давно забутих колекцій 90-х років — і, можливо, надовго.

Серу Ісааку Ньютону належить гіпотеза про те, що світло — це потік матеріальних часток, корпускул, що рухаються від джерела світла зі швидкістю світла. У яскраво-червоного кольору найбільша довжина такої хвилі, тому людське око помічає його раніше всіх інших кольорів, і червоні предмети часто здаються нашому оку крупніше. З цієї причини його стали використовувати, наприклад, у світлофорах як попереджувальний колір. Крім того, червоний чинить стимулюючий вплив на людську психіку і навіть викликає почастішання пульсу. Для порівняння: ніжно-рожевий діє на людину заспокійливо, тому найчастіше такий відтінок застосовують в інтер’єрі дитячих кімнат.

В Інституті кольору Pantone — світовому авторитеті в області кольору та кольорової комунікації — відтінком цього сезону вже називають Grenadine. Його описують як «потужний, самовпевнений і динамічний червоний, з іржавим тоном». Ще одним популярним сортом «революційного червоного» в Pantone називають густий бордового відтінку, який називається Tawny Port.

Першими всілякі відтінки червоного повернули в моду ще в минулому році Хілларі Клінтон, Тереза Мей і Ангела Меркель: їх так звані силові жіночі костюми стали з’являтися на телеекранах не рідше, ніж класична темно-синя уніформа політиків чоловічої статі. У їх виконанні червоний став своєрідним символом політичних змін, зсуву убік фемінізації політичного контексту. Як неважко здогадатися, в такій ролі колір вже неодноразово виступав з початку XX століття червоний супроводжував революційні потрясіння по всій земній кулі.
Як світові процеси впливають на колористику. Революційний червоний   новий тренд? 0f09a8378a63289d1aadf5556d4ba91b

Хілларі Клінтон, Тереза Мей

Той факт, що за повернення «революційного червоного» відповідають саме політики, а не поп-зірки чи актори, вказує ще й на те, що колір дитячих пелюшок і Барбі, викликає у миллениалов ностальгію по безтурботному дитинству, в реаліях 2017 року виглядає як знущання. У сучасному світі, де президент США практично щотижня робить неадекватні дії, а Північна Корея продовжує загрожувати миру ядерними боєголовками, ніжні кольори починають здаватися просто недоречними.

Модна індустрія не змусила себе довго чекати: після гучної яскраво-червоної колекції Givenchy осінь-зима 2017 і частих включень багряного в колекцію Balenciaga того ж сезону всім стало зрозуміло, що пора йти в ногу з часом і носити речі в сміливому червоному відтінку. Тренд остаточно закріпився завдяки серіалу «Розповідь служниці» — там вже від цього кольору нікуди не піти.
Як світові процеси впливають на колористику. Революційний червоний   новий тренд? e3e886ce53f9e2ddaa63c10dfb0df2db

Givenchy, Balenciaga, кадр з фільму «Розповідь служниці»

Нарешті, якщо порівнювати червоний з темно-рожевим, перший виявляється просто практичніше: до червоного легше підібрати аксесуари, і він не так повнить, як рожевий. Словом, якщо зібрати воєдино всі причини, то з переходом від миллениальского рожевого до червоного як мода, так і суспільство здійснили черговий відмова від романтичних фантазій і утопій на користь активних дій і прагматизму.

Одяг — це один з наших способів трансляції свого внутрішнього світу в зовнішній, це інформаційний носій нашого психологічного та емоційного стану. Все більшій кількості людей сьогодні хочеться не демонструвати всім і кожному свої вразливі сторони, а, навпаки, підкреслити власну силу і бойовий настрій. І це цілком логічно, адже якщо мілленіали відмовляться від рожевого інфантилізму і почнуть по-справжньому вирішувати проблеми, особисті і загальні, в реальному світі, то їм нарешті стане значно простіше в ньому жити.
За матеріалами https://www.buro247.ru/

Читай також:

Чому ваш мозок саботує збільшення доходу і що з цим робити»
"Фото © Pixabay Гроші, зв’язки, освіта лише посилюють ефект першоджерела добробуту, яким є психіка і образ думок. По суті, на шляху багатства стоїть лише час і ваш мозок..."

Що варто шукати в публічних лекціях»
"У ряді випадків, метою лекції є, як у деяких спікерів ТЕD, збір грошей у благодійний фонд безпосередньо відразу після виступу. Або масовий короткочасний гіпноз. Але частіше л..."

Як подолати хронічну зайнятість»
"Британський бізнес-психолог і автор бестселера “Шалено зайнятий: Як знайти вільний час” Тоні Кребб виступив з невеликою, але насиченою лекцією в рамках Міжнародно..."

Нестандартна реклама в аеропортах»
"У південноафриканському аеропорту Тамбо рано вранці 2013 р. проходила ambient-кампанія “Прощайте, червоні очі» від місцевої кавової марки. З вендингової машини кава-бренд нал..."

У рубриці: Статті