Чому ваш мозок саботує збільшення доходу і що з цим робити

7-18-2017

Чому ваш мозок саботує збільшення доходу і що з цим робити e9e82f7bd3440d3a7122e457096b6a2a

Фото © Pixabay

Гроші, зв’язки, освіта лише посилюють ефект першоджерела добробуту, яким є психіка і образ думок. По суті, на шляху багатства стоїть лише час і ваш мозок. Інших перепон немає. Їх вигадали, щоб виправдати свою безпорадність впоратися з вищепереліченим.

Будь-яка незадоволеність доходом знаходиться, насамперед, у психологічній площині: бажане не відповідає реальній дійсності. Якщо бути більш точним – того, що ви про себе думаєте, вашій самооцінці.

Якщо фінансова ціль визначається, як 10 за десятибальною шкалою, а оцінка своїх можливостей оцінюється на 5 або нижче, то між ними лежить прірва, подолати яку практично неможливо.

При такій різниці незадоволеність буде завжди, що б ви не робили. Потрібно підвищувати свій рівень або знижувати очікування, задовольняючись доступним? При великій різниці цих показників, виникає діяльний параліч і невроз від неможливості досягти бажаного. І чим більше ця різниця, тим менше сил, щось змінювати.

У такій ситуації навіть улюблена робота може стати ненависною. Будь-яка мотивація сприймається як насильство і саботується. Це основа виникнення синдрому хронічної втоми, який у крайньому своєму прояві має летальний результат.
Чому ваш мозок саботує збільшення доходу і що з цим робити ac4a0864d8284163bcd66fccc62f8451

Фото © stokkete/Depositphotos

Чому це відбувається?

Людина в реальному житті не задоволена і чим більше вона не задоволена, тим більше завищуються її запити. Це механізм гіперкомпенсації.

Що робити?Розрив повинен бути, але не таким критичним, інакше це провокує лінь. Навпаки, невеликий розрив дає сили для досягнень. Оптимально, 3 одиниці. Наприклад, ціль на 9, а самооцінка можливостей на 6.

Мрія запалює і дає сильний стимул, прокинувшись з ранку жити і творити, бігти і щось робити для її досягнення. Мозок це вважає реальним і фактично сам підштовхує вас туди перейти.

Як це використовувати?Треба розібратися, де ви зараз і що таке 10 вашої мети. Мета, для вас і вашої підсвідомості повинна співвідноситися з вашими можливостями і бути досяжною.

Якщо ви поставите за мету збільшити свій дохід в 2 рази вже завтра, в буквальному смислі на слідуючий день ви можете захворіти! Або у вас буде такий рівень ліні, що вам буде важко дійти навіть до туалету. Тому що при такому розриві підсвідомість розуміє, що це неможливо і захищається. Тому що ви до цього ще не готові. Не готова ваша психіка.

Тим більше, якщо в голові сидить розуміння, що більше заробляти – значить більше працювати! І раз дохід потрібно збільшити в два рази, то, отже, і працювати потрібно в два рази більше: не 8 годин, а 16. І не на одній роботі, а на двох або може навіть на трьох!

Підсвідомість заявляє категоричне Ні! і сила волі тут безсила. Крім того, будь-яка різка, навіть позитивна зміна сприймається підсвідомістю як стрес, а значить, є небезпечним. Завдання організму самозберегтися. Тому, він усіма силами цьому противиться. Різко добре для нашої психіки теж погано. Добре повинно ставати поступово. Організм під це адаптується і до таких змін готовий.

Що тут можна і потрібно зробити? По-перше, поставити досяжну мету. Якщо вона в грошах або рівні доходу, то цілком реально, практично для будь-якого, його збільшувати в 2-3 рази в рік. Потрібно розуміти, що це хороший показник – у 2 рази, адже через п’ять років при такому режимі це буде не в 10 разів, як можна подумати, а в 32. Це геометрична прогресія.

Тобто, якщо зараз щомісячний дохід варіюється в районі 1,500 євро, то через 5 років при його щорічному подвоєнні він складе 52.500 євро в місяць! Непогано, правда?

По-друге, співвідносити свої цілі з собою, а не порівнювати з досягненнями інших. Audi–6 теж досяжна мета, але щоб її отримати, деяким потрібно подвоювати свій дохід не один рік. Але зі сторони, не знаючи скільки власник авто до цього йшов, може здатися, що це легко. Насправді для багатьох за один рік це недосяжно і дуже шкідливо для психіки.

Варто відзначити, що, дійсно, іноді щастить: можна виграти в лотерею або завдяки вдалому збігу обставин отримати хорошу посаду. Але тим складніше буде втриматися на цьому рівні і ще складніше повторити. Це теж величезний стрес і травма для психіки.

По-третє, при визначенні мети необхідно орієнтуватися не на цифри в євро, а на власне почуття задоволеності від досягнення. Для психіки сума грошей – абстрактна величина. Потрібно чітко розуміти, що ви з нею будете робити.

Парадокс, але більшість, мріючи про якісь суми, ніколи не замислювалися про те, скільки ж їм справді треба для задоволення своїх потреб. Якщо ви хочете отримувати щомісяця за 50,000 євро, то подумайте, що ви з цією сумою будете робити. Якщо всі ваші потреби закриються за півроку, то вам ця сума не потрібна. Ви до неї не готові.

Крім того, щоб підтримувати свій дохід на цьому рівні постійно, вам необхідно продумувати не тільки витрати, але і питання інвестування. А значить, потрібно міняти свій світогляд, працювати над фінансовою освітою, мисленням інвестора. Адже, постійно витрачати – це мислення марнотрата, а не підприємця. Також, ви прийдете до необхідності зміни свого світогляду, оточення і всього укладу життя.
Чому ваш мозок саботує збільшення доходу і що з цим робити ecc4d9ae2ee84ec3c90c7fa7e8e4f4ba

Фото © Rawpixel/Depositphotos

Чи цього ви хотіли?

Будьте обережні з великими запитами, вони можуть збутися і їм потрібно відповідати. Інакше, гроші, як людина, можуть образитися: як прийдуть, так і підуть. По-четверте, є два типи великих доходів. На «крові» і на задоволенні. Ви повинні отримувати задоволення не тільки від рівня доходу, але і від процесу його отримання. Вам мусить подобатися сам процес.

Інакше, буде те, про що ми говорили вище. Підсвідомість буде всіляко саботувати збільшення вашого доходу, так як це пов’язано із збільшенням вашого стресу. Адже багато займатися тим, що не подобається – це прямий шлях в депресію. Ніхто не мріє робити те, від чого верне, та ще і з подвійним ентузіазмом.

Підводячи підсумок вищесказаного, запам’ятайте два основних правила:

Тримайте свої цілі у відповідності з вашими можливостями. Плавно збільшуйте дохід, не більш ніж у 2-3 рази на рік і за 5 років ви досягнете тих вершин, про які мріяли, незалежно, на якому рівні ви зараз знаходитесь. Це можливо і для вас, а не тільки для Форда!

Тоді добробут і достаток стануть вашими постійними супутниками, не залежними від примх удачі, криз та інших факторів. І ваша внутрішня готовність до великих грошей завжди зможе повторити цей успіх!

Автор: Наталія Холоденко, психолог, кандидат філософських наук, експерт телеканалу СТБ і ведуча

За матеріалами http://nv.ua

Читай також:

Що варто шукати в публічних лекціях»
"У ряді випадків, метою лекції є, як у деяких спікерів ТЕD, збір грошей у благодійний фонд безпосередньо відразу після виступу. Або масовий короткочасний гіпноз. Але частіше л..."

Як подолати хронічну зайнятість»
"Британський бізнес-психолог і автор бестселера “Шалено зайнятий: Як знайти вільний час” Тоні Кребб виступив з невеликою, але насиченою лекцією в рамках Міжнародно..."

Нестандартна реклама в аеропортах»
"У південноафриканському аеропорту Тамбо рано вранці 2013 р. проходила ambient-кампанія “Прощайте, червоні очі» від місцевої кавової марки. З вендингової машини кава-бренд нал..."

Як захиститися від стресу»
"Вся справа у вашому сприйнятті ситуації«Деякі люди розклеюються при перших ознаках негараздів. Пробита шина, дощовий прогноз погоди або штраф за паркування – що завгодно може..."

У рубриці: Статті