Головне – повернути контроль!

10-14-2017

Головне   повернути контроль! 1f4a072aaa1a08c175f37520a2598d32
“Ваш будинок в безладді, ви забули оплатити рахунки, ваш поштовий ящик переповнений, а ваша кішка потребує візиту до ветеринара. Потрібно переробити величезну кількість справ, і ви не знаєте, з чого почати. Схоже, що ваше життя в повному безладі, і ви не знаєте, як повернути контроль над всім цим”, – пише психолог Сьюзен Краусс у колонці для Psychology Today.

Те, що для вас загроза, може сприйматися іншими, як виклик. Вона відзначає, що вихід є: психологія дає людині безліч рецептів, як впоратися зі стресом, а саме стрес змушує вас почувати себе втраченим. Сфера стресу і спроб впоратися з ним є однією з найбільш корисних в психології.

“Експерт університету Берклі Річард Лазарус припустив, що ситуація є стресовою тільки тоді, коли ми сприймаємо її таким чином. Те, що для вас загроза, може сприйматися іншими, як виклик. Ви вважаєте повний поштову скриньку непереборною проблемою, але ваш кращий друг любить шукати ефективні способи розбиратися з листами, і навіть вважає їх кількість доказом того, що інші люди його цінують”, – розповідає автор.

Вона пояснює, що у своєму дослідженні Лазарус припустив, що люди справляються зі стресом двома базовими способами: орієнтованим на проблему і орієнтованим на емоції.

“У разі використання орієнтованого на проблему підходу ми безпосередньо займаємося загрозою і шляхами зміни ситуації. У разі підходу, орієнтованого на емоції, ми намагаємося змінити свої почуття щодо цієї загрози”, – розповідає Краус.

Дослідження, за її словами, показали, що однозначно більш ефективного методу не існує: вибирайте той, який краще допомагає вам впоратися зі стресовою ситуацією.

Є ще один метод упоратися зі стресом – орієнтований на значення.

“Його сенс полягає в тому, що ви міняєте підхід до стресової ситуації і починаєте розглядати його як можливість для зростання”, – зазначає психолог.

Вона зазначає, що якщо ви зумієте переформулювати безлад у своєму житті і почати бачити його як щось, що зробить вас сильніше, це стане першим кроком до наведення ладу.

Крок за кроком ви навчитеся звільнятися від стресу, змінювати своє світосприйняття і систематизувати своє життя.

“Ви не зможете втекти в соцмережі або улюблені відеоігри, але якщо ви почнете розглядати свої проблеми як те, що можна контролювати, потроху вам вдасться розібратися з тим, що викликає ці проблеми”, – пояснює Краусс.

“Успішність не означає відсутність проблем. Але коли у вас з’являються проблеми, усвідомте, що можете з ними розібратися, і ви крок за кроком досягнете успіху”, – підсумовує автор.

За матеріалами Psychology Today

Читай також:

Як світові процеси впливають на колористику. “Революційний червоний” – новий тренд?»
"Millenial pink — димчастий відтінок рожевого і головний колір 2016 — початку 2017 року. Народжений у надрах блогів на Tumblr, він настільки швидко поширився по світу моди, що..."

Чому ваш мозок саботує збільшення доходу і що з цим робити»
"Фото © Pixabay Гроші, зв’язки, освіта лише посилюють ефект першоджерела добробуту, яким є психіка і образ думок. По суті, на шляху багатства стоїть лише час і ваш мозок..."

Що варто шукати в публічних лекціях»
"У ряді випадків, метою лекції є, як у деяких спікерів ТЕD, збір грошей у благодійний фонд безпосередньо відразу після виступу. Або масовий короткочасний гіпноз. Але частіше л..."

Як подолати хронічну зайнятість»
"Британський бізнес-психолог і автор бестселера “Шалено зайнятий: Як знайти вільний час” Тоні Кребб виступив з невеликою, але насиченою лекцією в рамках Міжнародно..."

У рубриці: Статті