Що варто шукати в публічних лекціях

7-14-2017

Що варто шукати в публічних лекціях 575246b4e00f9804916850d0ef232c16
У ряді випадків, метою лекції є, як у деяких спікерів ТЕD, збір грошей у благодійний фонд безпосередньо відразу після виступу. Або масовий короткочасний гіпноз. Але частіше лектор прагне спонукати слухача до дій – а значить, він повинен дати йому шанс трансформуватися вже завтра. Тобто запропонувати кроки, які кожен з нас міг би виконувати щодня, і не виконавши їх у найближчі добу-дві, випробував би почуття провини. Але самий чудовий ефект, якого може досягти спікер, – щоб слухач став послом спікера і приводив на його лекції нових слухачів в геометричній прогресії. У цьому впевнений Олександр Саусь, керуючий партнер страхового брокера BritMark, спеціально для Forbes розповів про деякі секрети успішного проведення лекції.

Ідеально, якщо двох-тригодинна зустріч запустить реакцію змін у повсякденному житті кожного з присутніх у залі. Я як спікер, зрозуміло, не можу претендувати на те, що вмію це робити. Але мені відчайдушно хочеться цього, особливо – коли я виступаю слухачем.

Нещодавно мені довелося опинитися в числі слухачів тригодинний лекції відомого українського бізнесмена. Я сам виступаю перед маленькими і великими аудиторіями мінімум раз в місяць, тому кожного спікера розглядаю з пильністю професіонала. Вищезазначеного оратору я б поставив 5 балів порівняно з усім, що бачив в Україні за останній рік, і 4,5 за шкалою кращих спікерів TED. Все в ньому було бездоганно: дикція, авторитет імені, актуальність теми, структурованість матеріалу – все, крім того, що дорогоцінних три години пролетіли над головами слухачів. Чому так відбувається з 99% українських тренінгів і лекцій, навіть якщо вони дуже хороші? Причин кілька.

Єдине місце, де за великою ідеєю негайно йдуть великі гроші – це глянсові журнали: в реальному житті я такого ніколи не наблюдалПервая: лектор намагається вирішити проблеми аудиторії, але при цьому не демонструє їй, як він вирішив свої власні. Україна вподобана лекторами, які виключають зі своєї біографії моменти фрустрації і подолання труднощів. Втім, так само, як і українські бізнесмени – походження першого мільйона. Але поки що єдине місце, де за великою ідеєю негайно йдуть великі гроші – це глянсові журнали: в реальному житті я такого ніколи не спостерігав. Однак, до честі згаданого лектора, він зізнався, що будь-яка перемога у нього починалася з відчаю. Єдиний, хто до нього зізнався в цьому, був Річард Бренсон. Разом: два чесних лектора з десятка, яких я прослухав за останній рік.

Друга: лекторові слід показувати свою вразливість. Цим самим він дозволяє слухачеві також бути недосконалим, адже саме з усвідомлення цього і починається рух вперед. Як тільки людина припиняє ментально чіплятися за свої дипломи, колишні досягнення і інші регалії, він може зробити наступний крок. Ось чому багато українських бізнесменів, які виходять на подіум, щоб розповісти, наскільки вони круті, мало сприяють підвищенню крутості своїх слухачів.

Третя: всього, чого варто навчитися в житті, неможливо навчити. Не читайте мені лекцій. Головному можна навчитися тільки самостійно, а не заочно. Усвідомлюю, що я свого часу був отруєний» англосаксонським навчанням. Лектори Лондонського університету діяли приблизно так: викладач виходив перед аудиторією з вісімдесяти чоловік, сідав на викладацький стіл і, бовтаючи ногами, починав діалог на рівних. Аудиторія в ході бесіди говорила з лектором не менше, ніж лектора з аудиторією.

Слухачі, які не поставили жодного питання, можливо, відносяться до числа тих, хто приходить на лекції, щоб підсвідомо отримати індульгенцію для подальшого бездіяльності, мовляв, тема дуже складна, тому я залишуся на диванеЯ у своїй минулій лекції, приміром, роздавав авторам хороших питань солодощі. Адже для українських слухачів дивно і лячно задавати питання лектору, починаючи вже з першого слайда. Але для мене нічого не може бути страшнішого, ніж лекція, яка пройшла з мінімумом запитань. І ніщо не робить мене щасливішим, ніж безліч розумних запитань. А ті, на які я не знаю відповіді, і зовсім приводять мене в екстаз. Дуже шкода, що це буває рідко.

Зверніть увагу: слухачі, які не поставили жодного питання, напишуть пізніше в фидбеке про лекції, що лектор висловлювався неясно і привів мало практичних прикладів. Можливо, вони належать до числа тих, хто приходить на лекції, щоб підсвідомо отримати індульгенцію для подальшого бездіяльності – мовляв, тема дуже складна, тому я залишуся на дивані.

Четверта: не давайте мені правил – поверніть мені відповідальність за мою долю і розвиток. Найкраще, що може зробити лектор – спонукати аудиторію до пошуку власних відповідей. Насправді головний виграв і навчений в будь-лекції, це, власне, сам лектор. Адже ніщо так не прояснює матеріал в голові фахівця, як спроба структурувати його і викласти перед натовпом незнайомців протягом двогодинної презентації.

Але будемо чесними і відвертими перед собою: велика частина аудиторії приходить за тим, щоб дізнатися «магічну фішку». З розряду «що б таке з’їсти, щоб схуднути». Насправді все лайфхаки, які містяться в класній лекції, в тому числі тієї, що послужила приводом для цього тексту, є не більш ніж вагончиками канатної дороги. Ці вагончики лише тоді принесуть слухача в тому напрямку, який він, сподіваюся, для себе сформулював, коли будуть рухатися по канату, знаходиться саме в голові у слухача.

За матеріалами http://forbes.net.ua

Читай також:

Як подолати хронічну зайнятість»
"Британський бізнес-психолог і автор бестселера “Шалено зайнятий: Як знайти вільний час” Тоні Кребб виступив з невеликою, але насиченою лекцією в рамках Міжнародно..."

Нестандартна реклама в аеропортах»
"У південноафриканському аеропорту Тамбо рано вранці 2013 р. проходила ambient-кампанія “Прощайте, червоні очі» від місцевої кавової марки. З вендингової машини кава-бренд нал..."

Як захиститися від стресу»
"Вся справа у вашому сприйнятті ситуації«Деякі люди розклеюються при перших ознаках негараздів. Пробита шина, дощовий прогноз погоди або штраф за паркування – що завгодно може..."

Як розпізнати недобросовісного роботодавця?»
"Експерти Міжнародного кадрового порталу hh.ua дають рекомендації, як розпізнати недобросовісного роботодавця і уникнути обману.   Підозрілі пропозиції   Насторожіть..."

У рубриці: Статті