Відродження Самчиківського розпису

1-26-2019

Відродження Самчиківського розпису 01a039b01a226454e8e96388053718ff

Керівний партнер агентства з управління репутацією CORE AGENCY Лариса Загнітко про відродження Самчиківського розпису.

Що нам потрібно для культурного стрибка

Культурна багатоманітність людства є великим історичним здобутком. Унікальним, як відбитки пальців, за яким цілі народи залишаються впізнаваними на тлі століть. Форми, через які культура виражає себе, самі по собі – лише її зовнішня сторона, що допомагає формувати універсальні цінності. І тільки творча активність людини наповнює цей символічний світ глибоким та самобутнім змістом.

Чому комунікаційна підтримка культурних ініціатив важлива

Збереження національної культурної ідентичності – важливої іміджевої складової для країни – вимагає відповідного питомого середовища. Тому агентство CORE AGENCY вирішило надати комунікаційну підтримку арт-проекту «Нове життя Самчиківського розпису», що розроблений та втілюється спільно Хмельницьким обласним науково-методичним центром культури і мистецтв та мистецькою ініціативою UAmaze. Вважаємо, що його реалізація допоможе українцям усвідомити себе єдиною соціокультурною спільнотою та зміцнити міжособистісні взаємозв’язки, а також долучитися до творення сучасного культурного коду, який передасть майбутнім поколінням знання про здобутки та виклики сьогодення.

За словами Ірини Чиркової, засновниці мистецької ініціативи UAmaze, мета проекту – не тільки популяризувати цей зникаючий донедавна самобутній колоритний декоративний розпис, батьківщиною якого є село Самчики, що на Хмельниччині. Необхідно залучити якомога більше українців до засвоєння та використання унікальної техніки «самчиківки» у власній творчості. Таким чином буде забезпечено збереження цінної спадщини, а також її осучаснення та поширення Україною і всім світом.

Більше того, цей проект змінює життя людей на очах. Він не тільки надав іншого дихання Самчиківському розпису, але й може стати точкою відліку нового життя самого села Самчики як одного з туристичних центрів країни. Нерідко невеличкі населені пункти вважаються безперспективними та страждають від залишкового принципу фінансування соціального розвитку. І саме такі ініціативи дають їм шанс підтримати собі самостійно за рахунок доступу до потрібних їм ресурсів завдяки їхнім власним зусиллям та творчому підходу.

Як іде процес укорінення культурних цінностей

В рамках проекту, що втілюється під егідою Міністерства культури України, за підтримки Українського культурного фонду, UAmaze провели більше 100 майстер-класів, три курси із Самчиківського розпису, близько 20 арт-турів для дітей і дорослих. Важливо зазначити, що до проекту було залучено три з чотирьох майстрів – хранителів традицій, з яких і почалося відродження цього розпису.

На кошти виділеного державою гранту село Самчики перетворено на арт-об’єкт – музей під відкритим небом. Тут наші громадяни та туристи з-за кордону можуть у будь-який час ознайомитися із «самчиківкою» у її природному стані – у побуті, на сільських подвір’я ях, а не просто на папері чи картинах. Це дозволяє доторкнутися до історії та більш повно і всебічно ознайомитися з культурним ужитком наших пращурів. Силами майстрів, їхніх учнів та волонтерів було розписано 4 арт-об’єднання об’єкти соціального значення та 11 будівель. Також видано яскравий календар та листівки-розмальовки для самостійного ознайомлення із розписом.

Що далі

Що стосується згадуваної вище зворотної комунікації, під якою розуміється активна діяльність для подальшого розвитку Самчиківського розпису у сучасному контексті, вже досягнуто значного успіху. Випускники курсів, яким майстри передали свої знання і багаторічний досвід, продовжують їхню справу – навчають та популяризують «самчиківку» в Україні та за її межами. Вісь кілька прикладів: у Польщі пройшов майстер-клас на заході фонду «Наш Вибір», а також дитячий майстер-клас на фестивалі Made in Ukraine. Крім того, регулярно проводяться заняття для всіх бажаючих, а деякі зайнялися навчанням людей з обмеженими можливостями. Також новоспечені майстри беруть участь у виставках народної творчості, проводять спеціальні майстер-класі на запрошення спеціалізованих творчих організацій, уроки для дітей. А одна з випускниць взагалі зібрала власну команду, яка розписала новий об’єкт у Києві на Лівобережній.

Донедавна в Україні колись поширеною в ужитку технікою Самчиківського розпису володіли всього чотири майстри. Ми віримо, що арт-проект «Нове життя Самчиківського розпису» поклав початок сталому періоду відродження цього самобутнього напряму народного декоративного розпису, за яким у майбутньому наша країна буде упізнаваною в усьому світі.

За матеріалами прес-релізу

Читай також:

Gillette закликає слідувати істинно чоловічої поведінки»
"Бренд Gillette (компанія Procter & Gamble) своєю новою рекламною кампанією продовжує платформу #MeToo, спрямовану проти сексуальних домагань. FMCG-гігант вже не в перший ..."

Лана Дель Рей і Джаред Лето знялися в рекламі аромату Gucci Guilty»
"Музиканти Джаред Лето і Лана Дель Рей – обличчя нової рекламної кампанії аромату Gucci Guilty . Про те, що вони знімуться у кампейне, стало відомо на початку листопада ..."

Ель Феннінг рекламує аромат Miu Miu на “поверхні Місяця”»
"Ель Феннінг стала обличчям бренду Miu Miu. Видання The Cut пише, що Twist — парфумерне втілення Феннінг: у нього такий же юний і витончений характер. Twist створила Даніелла ..."

Рекламу mcdonald’s звинуватили в підтримці незалежності Тайваню від Китаю»
"Рекламу mcdonald’s звинуватили в підтримці незалежності Тайваню від Китаю. Китайські користувачі мереж розкритикували mcdonald’s за рекламу МакМаффина з яйцем, як..."

У рубриці: Новини